Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

ΕΠΑΡΧΕΥΟΝΤΑΣΌταν ήμουν μικρή, πίστευα ότι οι άνθρωποι που ζούνε στην Αθήνα έχουν προφορά. Όταν αναγκάστηκα να ζήσω στην Αθήνα και χρειαζόταν να επαναλαμβάνομαι για να γίνομαι κατανοητή, κατάλαβα ότι δεν είναι προφορά, αλλά μια κοινή διάλεκτος για να μπορούμε οι άνθρωποι να συνεννοούμαστε. Την έμαθα, αλλά δεν την οικειοποιήθηκα απόλυτα.

Μεγάλο Σάββατο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όλοι ντυμένοι με τα καλά τους, στα πέδιλα ξεπροβάλλει το γαλλικό πεντικιούρ και στα κεφάλια ένα φουτουριστικό τρίχινο κράνος Daft Punk, σημάδι πως η κομμώτρια είχε πολλά κεφάλια να χτενίσει. Και όλοι με μια αμφιθυμία, από την μια χαρούμενοι που είναι περιποιημένοι και τους κοιτάζουν όλοι και από την άλλη στεναχωριούνται που ήδη τους έχουν δει πολλά μάτια και η εμφάνιση στην Ανάσταση δεν θα είναι grande. Και τα κεφάλια απλά ελπίζουν να τα ψέκασαν με αρκετή λακ για να είναι το ίδιο μεγάλα και το βράδυ.

«Ωραία φούστα, τι μάρκα είναι;»

«Την αγόρασα 250 ευρώ, είναι πολύ καλή».

Υπάρξεις με μεγάλα κεφάλια, ακριβά ρούχα και άσπρα νύχια, τριγυρίζουν στην κεντρική πλατεία, όχι απαραίτητα επειδή έχουν κάτι να κάνουν, αλλά σαν να ζητούν μια αναγνώριση, ότι δεν είναι από χωριό. Υπάρξεις που λες ότι συνεχίζουν να υπάρχουν για να αποδείξουν κάτι, δεν ξέρουν ακριβώς τι, αλλά δεν θα σταματήσουν την προσπάθεια μέχρι να το καταφέρουν. Κι εγώ, σαν από αντίδραση, πιο βρώμικη και ατημέλητη από ποτέ – μάνα, πόση στεναχώρια θα σου δώσω ακόμα- προσπαθώ να αποδείξω, τι; Ότι επειδή έφυγα από την πλατεία, δεν είμαι σαν τους θαμώνες της;

Και η Αθήνα μια μεγάλη πλατεία είναι, με υπάρξεις που τριγυρίζουν με επιμελώς ατημέλητα κεφάλια και με ρούχα που δείχνουν παλιά, αλλά είναι ακριβότερα από καινούρια. Και μπορεί να μην σε ρωτήσει κανείς ‘τίνος είσαι εσύ’, αλλά σίγουρα θα ξέρει με ποιόν κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ.

Είναι ωραία να γυρνάς στην πόλη σου για λίγο. Γιατί οι άνθρωποι εκεί σε ξέρουν ακόμα και αν δεν τους ξέρεις – ‘ ναι, σε ξέρω, σε έβλεπα που πήγαινες κάθε Σάββατο στο ---‘- ,ξέρουν για εσένα πράγματα που ακόμα κι εσύ δεν ξέρεις – ‘μου έλεγε για σένα μια ξαδέρφη μου, ότι παλιότερα σε γούσταρε ο ----’- και ξέρουν για εσένα πράγματα που δεν περίμενες να μάθουν –‘εσύ δεν είσαι που παντρεύτηκες κρυφά;’ –.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου